ספירת מלאי
ספירת מלאי היא הפעולה המתבצעת על ידי ארגון, חברה או חנות המחזיקים במחסניהם או בחנות שלהם מוצרים פיזיים המיועדים למכירה. מועדי ספירת המלאי נקבעים על ידי מנהלי הארגון, כאשר כל ארגון נדרש למספר מינימלי של ספירת מלאי אחת בשנה.
יתרונות של ספירת מלאי
כאשר אנו מבצעים ספירת מלאי ניתן לעקוב בצורה מדויקת ביותר אחר המוצרים הנמצאים בחברה, שהם עיקר נכסיה. במידה ומתגלות סתירות בין ספירות מלאי לבין רישומי המחשב של החברה או הארגון, ניתן לבצע את התיקונים הנדרשים ולחקור את הבעיה. לעתים הבעיה טמונה בגניבות של העובדים, לעתים בתפקוד לא נכון בעת הוספת המוצרים או הסרתם מהמלאי, ולעתים בתקלה טכנית של המחשב. בעת ספירת המלאי נוכל להיתקל במוצרים פגומים או בלויים, שהמחשב המכיל מספרים בלבד לא יוכל להגיד לנו. על ידי חישוב מדויק של כמויות המלאי ניתן להיערך לכל תקופת מכירות על פי היעדים הצפויים לה, כמו גם להעריך נזקים או חוסרים במקרה הצורך .
חסרונות של ספירת מלאי
כשמבצעים ספירת מלאי, יש צורך בגיוס של כל כוח האדם שבחברה לביצוע ספירת המלאי. גיוס כולל של כוח אדם לצורך ספירות מלאי משמעו תשלום נוסף לעובדים. בנוסף, בדרך כלל, על מנת לבצע ספירת מלאי כוללת יש צורך לסגור את החנות או החברה למשך ספירת המלאי, דבר שגורר הפסד של יום מכירות.
מתי נידרש לבצע ספירת מלאי?
על פי חוק, כל חברה או ארגון נדרשים לדווח אחת לשנה על שווי המלאי הקיים ברשותה. ספירת המלאי לצורך דיווח לרשויות המס נעשית על פי רוב בסוף שנת הכספים הקלנדרית, ביום השלושים ואחד לחודש דצמבר. ישנן חברות וארגונים הבוחרים לבצע ספירות מלאי אחת לשלושה חודשים על מנת לבצע הערכה רבעונית של הכנסות, תזרימים או הפסדים. חברות אחרות בוחרות לבצע ספירת מלאי חודשית במטרה להעריך נכון יותר את מצב התזרים. ברוב המקרים ספירות מלאי חודשיות מתבצעות בצורה שלא תפגע ביום העבודה והמכירות. בארגונים בהם המלאי קטן מאוד או יקר מאוד (כגון חנויות תכשיטים) מתבצעת ספירת מלאי קפדנית בסוף כל יום עבודה.
ספירות מלאי משרתות בעצם שתי מטרות עיקריות בעסק, הראשונה : בקרה טובה יותר על רכוש החברה והשניה ניהול מלאי חכם יותר המאפשר בעצם מצב בו אנו מעודכנים בכמות הסחורה הנמצאת בבעלותנו .
קמא - בנייה וקידום אתרים